dilluns, 23 d’octubre del 2017

EL BLOQUEO CEREBRAL: CONSEJOS PRÁCTICOS

Extret de:
http://www.solohijos.com/web/el-bloqueo-cerebral-del-nino-consejos-practicos/


EL BLOQUEO CEREBRAL DEL NIÑO: 
CONSEJOS PRÁCTIVOS.

Hacerse pipí en la cama, tener rabietas o escasa tolerancia a la frustración, participar en un juego familiar o no saber perder pueden ser síntomas de una causa más profunda: “Un cerebro que está bloqueado”. La mejor forma para entenderlo es explicar un caso concreto. 
En muchas ocasiones, las conductas no deseables de los niños como rabietas, pipí nocturno, hiperactividad y déficit de atención o falta de constancia, son la consecuencia de un incorrecto funcionamiento del cerebro. Para solucionarlas es necesario ir a la causa neurológica que los provoca. 
Si el profesor dice que tiene dificultad para discriminar formas, para identificar los colores o que presenta un desarrollo tardío del lenguaje (cuando acaba P-3 no lo entiende la vecina), es conveniente hablar con el psicólogo del centro y evaluar su desarrollo psicomotriz(arrastre, gateo, y caminar en patrón cruzado) y sensorial: ojos y oídos. 
El aspecto visual debe ser explorado por un optometrista que haga una evaluación de la visión: lateralidad, convergencia… 
Una vez que ha sido evaluado por un profesional y le ha puesto un programa de ejercicios a realizar, es fundamental la voluntad para hacerlos todos los días con constancia. En estos casos, los ejercicios son efectivos cuando se hacen, por lo menos, cinco días a la semana, respetando un horario y creando unas rutinas y unos hábitos que mejoran el funcionamiento del sistema nervioso central del niño. 
Hay madres que pueden hacer los ejercicios en casa. Pero, a veces, es mejor buscar un profesional de la psicomotricidad que ayude al niño para evitar los choques emocionales típicos entre padres/madres e hijos. 
La actitud de los padres, creyendo en el programa y animando al niño/a para que no se desanime es fundamental. A veces, estos programas suponen un trabajo de meses hasta que el cerebro crea nuevas vías y nuevos circuitos para ser más efectivo. 
Otro pilar básico para llevar a buen puerto el tratamiento es hablar con el tutor de la escuela, para que conozca el diagnóstico del especialista y aplique sus recomendaciones en el aula, dentro de sus posibilidades. 


Artículo relacionado: El bloqueo cerebral del niño


Dr. José Mombiela Sanz



BLOQUEO CEREBRAL DEL NIÑO.

Extret de:

http://www.solohijos.com/web/el-bloqueo-cerebral-del-nino/


BLOQUEO CEREBRAL DEL NIÑO.
Hacerse pipí en la cama, tener rabietas o escasa tolerancia a la frustración, participar en un juego familiar o no saber perder pueden ser síntomas de una causa más profunda: “Un cerebro que está bloqueado”. La mejor forma para entenderlo es explicar un caso concreto.
Luis es un chico de trece años que acude por primera vez al médico. Los padres explican que, a los dos años, era un niño alegre, juguetón y vivaz, aunque algo sensible e inquieto. Comentan un desarrollo tardío del lenguaje, de modo que en la guardería les aconsejaron aplicar un tratamiento de logopedia desde los tres a los cinco años. La respuesta fue bastante satisfactoria.
En el parvulario les comentan que el niño tiene dificultades para discriminar las formas y que, a pesar de ser un chico listo, le cuesta aprender los colores. A los cuatro años les dicen que le cuesta distinguir las vocales y los números, que los hace al revés y, finalmente, le diagnostican dislexia. Por este motivo, se ponen en manos de una reeducadora y Luis recibe un tratamiento desde los seis a los nueve años. Repite el segundo y cuarto cursos de Primaria.
Los padres están desalentados porque han probado todos los sistemas: premios, castigos, amenazas, etc., para intentar que Luis se concentre, estudie y haga los deberes. Él empieza a estar muy deprimido, desganado y desmotivado, hasta el punto que ya no quiere ir al colegio porque no se siente a gusto con sus compañeros. La madre explica que a los cuatro meses de embarazo tuvo pérdidas y estuvo muy preocupada porque creía que iba a perder al bebé. El parto fue provocado y acabaron utilizando fórceps. Luis empezó a andar a los diez meses, después de haber usado “parque” y andadores.
Hace poco se detectó un desarrollo muy desorganizado de su psicomotricidad, con problemas para utilizar mecanismos de coordinación propios de su edad. También se evidenciaron grandes dificultades para mover bien los ojos. Los ojos de Luis son torpes, se mueven con lentitud e ineficacia y le impiden leer bien. Además, presenta un problema grave de visión en el ojo derecho que, hasta el momento, nadie le había detectado.
Es un niño diestro -escribe con la mano derecha-, que utiliza el ojo izquierdo como dominante. Por lo tanto, no ha conseguido construir un buen sistema de ordenamiento de la información a nivel cerebral. No posee unas coordenadas, se pierde en el espacio y en el tiempo.

A los seis años, sus padres habían recibido la noticia de que Luis tenía un coeficiente intelectual absolutamente normal. Y, efectivamente, es despierto, pero no sabe definir muy bien las diferencias que existen entre una decena y una centena y sigue sin entender las operaciones “llevando“. Además de ser inteligente, es muy sensible y se siente enormemente fracasado al comprobar que no se aclara en el mundo de los códigos. Se siente muy distinto de los demás.
Esta historia corresponde a un caso típico de “bloqueo cerebral“. Es el caso de un cerebro sano, que llega a este planeta después de vivir una amenaza de “muerte” al cuarto mes de gestación, que nace en unas condiciones ligeramente “traumáticas”, pero llega a nuestro regazo con un riquísimo proyecto para desarrollar y que detiene su proceso de maduración en el momento en que se establece un choque intenso entre sus capacidades reales y las exigencias del medio. Si observamos a nuestro alrededor, seguro que podemos identificar alguno de estos niños que tiene algunas dificultades porque nadie ha descubierto la causa de su problema.
La raíz del problema es un trastorno de desarrollo que afecta a los mecanismos básicos de comunicación entre los dos hemisferios y una marcada pobreza de la función visual que bloquea totalmente el ojo derecho, que debería ser su ojo dominante. Imagínate cómo puede funcionar un “sistema nervioso” en el que el oído dominante es el derecho, el ojo dominante el izquierdo, los dos hemisferios cerebrales se comunican mal y trasvasan poca información y los mecanismos de respuesta parten del lado derecho (mano derecha).
No es de extrañar que el chico se haga pipí en la cama, manifieste en casa conductas que desesperan a los padres (rabietas, escasa tolerancia a la frustración, incapacidad para participar en un juego familiar y perder, etc) porque consideran que no supera la conducta de un niño de cuatro años. Después de diversas exploraciones se comprobó que, efectivamente, su nivel de desarrollo no supera los cuatro años, tanto desde el punto de vista afectivo, como de organización mental. Pero no debemos olvidar que es un chico listo e inteligente, que no ha conseguido construir mecanismos de codificación y decodificación y que está fraguando un futuro muy complejo.
La solución es tratar las causas y llegar a desbloquear el sistema
Los padres aceptaron trabajar en las causas del problema y el propio Luis estaba con unas ganas tremendas de resolver sus dificultades y poder llegar a demostrar todo lo que sus sistemas de función pueden dar de sí. La clave del éxito está en entender el desarrollo infantil desde una concepción global.
Cuando un niño presenta un problema de maduración o de rendimiento, hay que estudiarlo primero desde el punto de vista funcional, hacer un diagnóstico causal y, en todo caso, remitirle a un profesional especializado en un tema determinado, que se considere prioritario. En el caso de Luis, se dio a los padres y a los educadores unas determinadas estrategias educativas: unos ejercicios para organizar el trabajo combinado de los dos hemisferios cerebrales y mejorar la respuesta motora, un tratamiento biológico que facilitara el desbloqueo y, además, la ayuda de un optómetra para mejorar la funcionalidad de su visión.
Lo que no se debe hacer es aplicar, indiscriminadamente, tratamientos dirigidos a suprimir o modificar los síntomas que presenta, siguiendo el procedimiento de la lógica simplista que propone: si el niño no se sienta, hay que colocarle sentado; si no anda, hay que ponerlo de pie; si no habla, hay que enseñarle a hablar; si no lee o le cuesta leer, tiene que leer una hora cada día; y si no aprende, hay que repetirle muchas veces aquello que no entiende.



Dr. José Mombiela Sanz

EL BLOQUEO CEREBRAL DEL NIÑO. Víctor Casaprima

Ja fa un temps que vaig trobar aquest article del Dr. Víctor Casaprima Sagués a la WEB de: 
https://www.facebook.com/notes/tomatis-catalunya/el-bloqueo-cerebral-del-ni%C3%B1o-dr-v%C3%ADctor-casaprima-sagu%C3%A9s/1314976968569394/


EL BLOQUEO CEREBRAL DEL NIÑO
Dr. Víctor Casaprima Sagués

Decimos que un cerebro está bloqueado cuando no consigue funcionar correctamente y no existe ninguna lesión o alteración grave que lo impida. Es una situación que encontramos diariamente en la consulta, que afecta a muchos niños en edad escolar y que bien vale la pena que se conozca.
La mejor forma de entender que es un bloqueo cerebral es explicarles un caso concreto. 

Refieren un desarrollo tardío del lenguaje, de modo que, en la guardería les aconsejaron aplicar un tratamiento de logopedia desde los tres a los cinco años de edad. La respuesta fue bastante satisfactoria.
Luis es un chico de 13 años, que acude por primera vez a nuestra consulta el pasado mes de octubre. Los padres no se explican que, a los dos años, era un niño alegre, juguetón y vivo, aunque algo sensible e inquieto. 
En el parvulario, comentan a los papás que el niño tiene dificultades para discriminar las formas y que, a pesar de ser un chico listo, le cuesta aprender los colores. A los cuatro años, les dicen que le cuesta distinguir las vocales y los números, que los hace al revés y, finalmente, le diagnostican dislexia. Por este motivo, se ponen en manos de una reeducadora y Luis recibe un tratamiento de reeducación desde los seis a los nueve años. Repite el segundo y cuarto cursos de primaria.

Luis y sus padres llegan desalentados a nuestra consulta porque han probado todos los sistemas: premios, castigos, amenazas, etc., para intentar que Luis se concentre, estudie y haga los deberes. El empieza estar muy deprimido, desganado y desmotivado, hasta el punto de que ya no quiere ir al colegio porque no se siente a gusto con sus compañeros. La mamá explica que, a los cuatro meses de embarazo, tuvo pérdidas y estuvo muy preocupada porque creía que lo iba a perder. El parto fue provocado y acabaron utilizando fórceps. Luis empezó andar a los 10 meses, después de haber usado parque y andadores. 
Es un niño diestro -escribe con la mano derecha-, que utiliza el ojo izquierdo como ojo dominante. Por lo tanto, no ha conseguido construir un buen sistema de ordenamiento de la información a nivel cerebral. No posee unas coordenadas, se pierde en el espacio y en el tiempo.

En el momento actual, mediante nuestra exploración funcional, detectamos un desarrollo muy desorganizado de su psicomotricidad, con problemas para utilizar mecanismos de coordinación propios de su edad. También evidenciamos grandes dificultades para mover bien los ojos. Sus ojos son torpes, se mueven con lentitud en eficacia y le impiden leer bien. Además, presenta un problema grave de bajas agudezas en el ojo derecho que, hasta el momento, nadie ha detectado. A los seis años, habían dicho a los padres que tenía un coeficiente intelectual absolutamente normal. Y, efectivamente es listo, pero no sabe definir muy bien las diferencias que existen entre una decena y una centena y sigue sin entender las operaciones “llevando”. Además de ser listo, es muy sensible y se siente enormemente fracasado al comprobar que no se aclara en el mundo de los códigos. Se siente muy distinto de los demás. 

Al explorarle comprobamos que, efectivamente, su nivel de desarrollo no supera los cuatro años, tanto desde el punto de vista afectivo, como de organización mental. Pero no debemos olvidar que es un chico listo e inteligente, que no ha conseguido construir mecanismos de codificación y descodificación y que está fraguando un futuro muy complejo.
La causa de su problema es un trastorno de desarrollo que afecta los mecanismos básicos de comunicación entre los dos hemisferios y una marcada pobreza de la función visual que bloquea totalmente el ojo derecho, que debería ser su ojo dominante. Así que, imagínense cómo puede funcionar un “sistema nervioso” en el que el oído dominante es el derecho, el ojo dominante el izquierdo, los dos hemisferios cerebrales se comunican mal y trasvasan poca información, y los mecanismos de respuesta parten del lado derecho (mano derecha). No es de extrañar que el chico se haga pipí en la cama, manifieste en casa conductas que desesperan a los padres, que consideran que no supera la conducta de un niño de cuatro años : rabietas, escasa tolerancia la frustración, incapacidad para participar en un juego familiar y perder, etc. La solución es tratar la causa y llegar a desbloquear el sistema. Así lo planteamos a los padres y así lo aceptan ellos. 

Lo que no debemos hacer es aplicar, indiscriminadamente, tratamientos dirigidos a suprimir o modificar los síntomas que presenta, siguiendo el procedimiento de la lógica simplista que propone: si el niño no se sienta, hay que colocarle sentado; si no anda, hay que ponerlo de pie; si no habla, hay que enseñarle hablar; si no lee o le cuesta leer, tiene que leer una hora cada día; y si no aprende, hay que repetirle muchas veces aquello que no entiende.
Tenemos a nuestro favor las ganas que Luis tiene de resolver su problema y poder llegar a demostrar todo lo que sus sistemas de función pueden llegar a dar de sí. El camino que hay que recorrer está muy claro porque lo hemos recorrido con éxito en múltiples ocasiones. La clave del éxito está en entender el desarrollo infantil desde una concepción global Cuando un niño presenta un problema de maduración o de rendimientos, hay que estudiar lo primero desde el punto de vista funcional, hacer un diagnóstico causal y, en todo caso, remitirle a un profesional especializado en un tema determinado que se considere prioritario. En el caso de Luis, dimos a los padres y a los educadores unas determinadas estrategias educativas: les enseñamos unos ejercicios para organizar el trabajo combinado de los dos hemisferios cerebrales y mejorar la respuesta motora, prescribimos un tratamiento bilógico que nos facilitará el desbloqueo y, además, le remitimos a un optómetra para que nos ayude a mejorar la funcionalidad de su visión. Esta historia corresponde a un caso típico de bloqueo cerebral. 

www.tomatiscatalunya.com info@tomatiscatalunya.com 

Es el caso de un cerebro sano, que llega a este planeta habiendo vivido una amenaza de “muerte” al cuarto mes de gestación, que nace en unas condiciones ligeramente “traumáticas”, pero llega a nuestro regazo con un riquísimo proyecto para desarrollar y que detiene su proceso de maduración en el momento en que se establece un choque intenso entre sus capacidades reales y las exigencias del medio. Miren a su alrededor, piensen en sus hijos, sobrinos y nietos, porque pueden tener muy cerca uno de estos niños que no se desarrolla porque nadie ha descubierto la causa de su problema. 


Instituto Médico del Desarrollo Infantil. Via Agusta, 9, 3ª1ª. 08006 Barcelona. 
Tel. 93-2187158

diumenge, 22 d’octubre del 2017

CARTA D'UN FILL A TOTS ELS PARES DEL MÓN


No em donis tot el que demano. De vegades, només demano per a veure fins a quant puc agafar.

No em cridis. Et respecto menys quan ho fas, i m’ensenyes a cridar a mi també. I jo no vull fer-ho.

No em donis sempre ordres. Si, en comptes d’ordres, de vegades em demanessis les coses, jo ho faria més ràpid i amb més gust.

Compleix les promeses, bones o dolentes. Si em promets un premi, dóna-m’ho, però també si és un càstig.

No em comparis amb ningú, especialment amb el meu germà o la meva germana. Si tu em fas sentir-me millor que els altres, algú patirà, i si em fas sentir-me pitjor que els altres, seré jo qui pateixi.

No canviïs d’opinió tan sovint sobre el que haig de fer. Decideix i mantingues aquesta decisió.

Deixa’m valer-me per mi mateix. Si tu fas tot per mi, jo mai podré aprendre.

No diguis mentides davant meu, ni em demanis que les digui per tu, encara que sigui per a treure’t d’una situació incòmoda. Em fas sentir-me malament i perdre la fe en el que em dius.

Quan jo faig alguna cosa dolenta, no m’exigeixis que et digui per què ho vaig fer. De vegades ni jo mateix ho sé. Quan estiguis equivocat en alguna cosa, admet-ho, i creixerà l’opinió que jo tinc de tu, i així m’ensenyaràs a admetre les meves equivocacions també.

Tracta’m amb la mateixa amabilitat i cordialitat amb què tractes els teus amics. Perquè siguem família no vol dir que no puguem ser amics també.

No em diguis que faci una cosa i tu no la facis. Jo aprendré sempre el que tu fas, encara que no ho diguis. Però mai faré el que tu diguis i no facis.

Ensenya’m a estimar i a conèixer a Déu. Encara que en el col·legi em volen ensenyar, de gens val si veig que tu ni coneixes ni segueixes a Déu.

Quan t’expliqui un problema meu, no em diguis: No tinc temps per a ximpleries, o Això no té importància. Tracta de comprendre’m i ajudar-me.

I estima’m. I digues-m’ho. A mi m’agrada escoltar-te dir-ho, encara que tu no creguis necessari dir-m’ho.

PRÁCTICA PSICOMOTRIU AUCOUNTURIER

Extret de:
http://psicomotricitateducacio.blogspot.com.es/p/psicomotricitat-lescola.html


PRÀCTICA PSICOMOTRIU D'AUCOUTURIER.

Bernard Aucouturier va néixer el 1934 en un poble situat prop de Tours (França). Els seus pares eren educadors i practicaven la pedagogia Freinet. Després del seu batxillerat a Tours, Aucouturier estudià per a ser professor d'educació física. Un professor el marcarà, el Dr. Le Boulch. Aucouturier s'interessà molt aviat pels treballs de l'anàlisi del moviment i de la psicomotricitat. Va descobrir, llavors, a Freud, Dolto, Ajurriaguera i grans pedagogs com Montessori, Dewey, Decroly, Freinet, Makarenko i Neill.

Bernard Aucouturier va començar a treballar a Lió com a professor d'educació física, però va comprovar ràpidament que no li interessa aquesta professió, massa orientada cap a l'esport. Cridat a Tours per un equip que reeducava infants sords, va decidir orientar-se cap als nens i nenes amb dificultats. Aucouturier va treballar i investigar durant 35 anys a Tours, on va crear la pràctica psicomotriu a partir de l'observació dels nens i nenes. La seva recerca va ser constant i va col·laborar amb col·legues neuropsiquiatres, psicoanalistes i psicòlegs que li aporen les seves visons particulars.El seu treball es va orientar, llavors cap a la teràpia amb nens i nenes que presenten greus trastorns de la personalitat. 
El 1967, creà, amb Lapierre la «Societat francesa d'Educació i de Reeducació Psicomotriu». Paral·lelament, va coescriure obres amb ell i amb Darrault, Empinet i Mendel.
La seva pràctica va interessar a nombrosos països estrangers. El 1976, Itàlia va obrir una escola de formació, a la qual es van afegir Espanya, Portugal, Bèlgica i Alemanya. A Amèrica del Sud, psicomotricistes d'Argentina, de Mèxic i del Brasil, el van cridar a escoles de formació on es va difondre la seva pràctica.
El 1987 creà l'Associació Europea d'Escoles de Formació en Pràctica Psicomotriu, del qual és el president fundador. 

Actualment, Bernard Aucouturier continua les seves activitats de formació al si de les escoles de l'Asefop. La seva última obra, on trobem els fonaments teòrics de la seva pràctica, és «Los fantasmas de acción y la práctica psicomotriz», de l'Editorial Graó (2004).


LA PRÀCTICA PSICOMOTRIU AUCOUTURIER
La Pràctica Psicomotriu Aucouturier té com a objectiu el desenvolupament psíquic dels nens a través del cos. Es refereix a una concepció unitària de la persona, la psique és inseparable de les seves arrels corporals.
En aquesta pràctica, es treballa la unitat del plaer sensoriomotor com un factor que afavoreix el cos, el procés de simbolització i l'accés a la representació.
La pràctica té com a objectiu promoure l'expressió de totes les possibilitats motrius, emocionals, cognitives i relacionals de l'infant. 
L'expressivitat motriu de Bernard Aucouturier, és la forma original en què el nen manifesta els seus continguts de manera interna i inconscient, des de les primeres interaccions amb el món circumdant.
En observar el nen en acció, el/la psicomotricista descobreix i comprén el significat de la seva motivació expressiva, el seu desig de concentrar-se, de separar, de ser un mateix.El psicomotricista està disposat a complir, acceptar, donar suport, comprendre el motiu expressiu per a proporcionar al nen les respostes adequades a les seves necessitats, les seves peticions, els desitjos més o menys conscient.

LES SESSIONS DE PSICOMOTRICITAT

  • Objectius.
L'objectiu general de la Psicomotricitat és afavorir el desenvolupament global i harmònic dels infants; però, aquest objectiu es concreta en d'altres de més específics, tal i com diu Aucouturier (2007):
  • Afavorir el desenvolupament de la funció simbòlica. 
  • Afavorir el desenvolupament dels processos d'asseguració. 
  • Afavorir el desenvolupament del procés dedescentrament. 
La funció simbòlica és la capacitat per utilitzar símbols per tal de representar quelcom. Es tracta d'una representació mental a la qual una persona li assigna un significat. El símbol més comú és la paraula parlada o escrita. Saber els símbols de les coses ajuda a pensar-hi i en les seves qualitats, a recordar i a parlar sobre elles sense necessitat de tenir-les davant nostre, per tant, els nens i nenes d'aquesta edat poden aprendre mitjançant el pensament simbòlic (no només mitjançant els sentits). Aquesta funció simbòlica es presenta de diferents maneres com, per exemple, en el joc simbòlic i en el llenguatge.

Quan es parla de processos d'asseguració es fa referència a les accions i els jocs que realitzen els infants una vegada i una altra davant de les angoixes de pèrdua que es puguin generar. En són un exemple els jocs de seguretat profunda en els quals els infants destrueixen, s'embolcallen, s'amaguen, s'identifiquen amb l'agressor... Aquests jocs tenen la funció d'assegurar una i una altra vegada a l'infant davant la pèrdua originària de si mateix i de l'objecte- mare. Aquests jocs universals fan referència a tenir i no tenir, com a accions simbòliques tant per assegurar la continuïtat de l'objecte com per a diferenciar-se d'ell i ser un mateix. 

Pel que fa al descentrament, segons Piaget, l'egocentrisme és l'aspecte fonamental del pensament dels infants de 2 a 6 anys. L'educació no ha de pretendre "alliberar" als infants d'aquest egocentrisme, ans al contrari, ha de permetre viure'l i, sobretot superar-lo, però mai negar-lo, ja que ajuda a estructurar el pensament. L'acció educativa mitjançant el descentrament ha d'ajudar als infants a sortir d'aquest sistema de referència basat en un mateix i en els propis sentiments per aconseguir descentrar-se, és a dir, per a diferenciar allò que és seu d'allò que pertany al seu entorn.


  • Continguts
Els continguts de la Pràctica Psicomotriu es basa en el joc lliure, és una activitat espontània i permissiva que s'organitza progressivament a partir dels objectes disposats pel joc dels infants. Es tracta de deixar desenvolupar al grup un joc espontani, sense ser jutjats i sense tenir consignes precises. Basant-se en el cos, el moviment i l'espai, es poden emmarcar, però, diferents aspectes que es treballen, de manera global, a les sessions de Psicomotricitat:
  • · El cos, l'esquema corporal.
  • · El moviment
> Tonicitat
> Control postural
> Equilibri
  • · Estructuració perceptiva
> Espai
> Temps

ESTRATÈGIES ORGANITZATIVES

Espai
La sala de Psicomotricitat ha de ser un espai ampli, ventilat i lluminós. El terra és recomanable que estigui cobert amb PVC o de fusta, per tal d'evitar el fred (durant la sessió els infants van descalços o amb uns mitjons).La temperatura ha de ser ambient, no ha de fer excesiva calor, però tampoc fred. L'espai ha de convidar al moviment i al joc dels infants, i a més a més, ha de ser confortable. És important que no hi hagin obstacles que impedeixin el moviment lliure dels infants.

Temps
Cada sessió hauria de tenir una durada de 1 hora i 30 minuts per a cada grup. D'aquest temps, 1 hora es dedicaria al joc i a l'expressivitat lliure dels infants, i la resta a la benvinguda, representació, explicació de contes, etc.
Pel que fa a la periodicitat de les sessions, seria recomanable un mínim d’una sessió a la setmana, contemplant l’opció de realitzar-ne més amb els alumnes de tres anys.

Material
  • Mobiliari
  • Espatlleres.
  • Mirall gran.
  • Bancs suecs.
  • Caixes de plàstic per a endreçar el material.
  • Material tou
  • Blocs d’escuma folrats amb teles: les dimensions de referència dels blocs és de 60 x 40 x 30 centímetres. És recomanable que hi hagi un mínim de dos blocs d’escuma per infant. Aquest material té infinitat d’utilitats, el fet de ser tan lleuger permet crear torres, cases...
  • Altres estructures d’escuma: cilindres, escales, arcs, etc.
  • Matalassos d’escuma: aquest material té l’objectiu de protegir de les caigudes dels infants, però també serveix per a construir elements. La mesura recomanada és de 140 x 120 centímetres, havent-hi la necessitat de tenir-ne de diferents gruixos.
  • Teles de colors: robes de diferents mides i colors per a disfressar-se, crear elements, etc.
  • Cordes de cotó: per a lligar, assegurar...
  • Pilotes d’escuma.

Mterial dur
Anelles de plàstic, de diferents diàmetres.
Calaixos i caixes de plàstic o fusta i diferents mides, per a omplir-los de material, ficar-s’hi dintre, etc.

Pel moment d’expressivitat plàstica i gràfica, cal tenir el següent material:


Material de dibuix i modelat
Fulls de paper.
Material d’escriptura i dibuix: retoladors, llapis de colors i de grafit.
Plastilina.
Plaques de fullola per a les creacions de cada infant.

Material de construcción
Fustes envernissades amb vernís incolor.
Llistons de 30 x 15 centímetres, i 2 centímetres de gruix.
Quadrats de 15 x 15 centímetres, i 2 centímetres de gruix.
Pals de 45, 30 i 15 centímetres.

Aquest material ha de restar endreçat en caixes.


ESTRATÈGIES D'INTERVENCIÓ
Organització de les sessions
S’entén el treball psicomotor a la sala de psicomotricitat com una seqüència de fases que van succeint de manera coherent i ordenada.
D’aquesta manera, i basant-nos en la Pràctica Psicomotriu Aucouturier, es proposa una seqüència de cinc fases en les quals s’organitza cada sessió:

RITUAL D’ENTRADA
Per a aqueta fase els infants es disposen asseguts en bancs suecs, des d’on poden observar la disposició de la sala. És un moment de cohesió de grup, de presentació de la sala, de seguretat, de trencament amb les activitats més de caire escolar i de conversa inicial.
És en aquest moment quan: 
Es nombra als infants que no estan presents, per a donar importància a les relacions de grup i a la seva cohesió 
Es recorden les normes que han de seguir per a jugar: no fer-se mal ni fer mal a ningú, respectar el material i no portar-lo d’un espai a un altre i, sobretot, “jugar com si...” 


També és el moment per a recordar situacions que van passar en sessions anteriors, per a preguntar als infants a què voldran jugar, etc.

FASE D’IMPULSIVITAT
Abans de l’activitat motriu espontània es proposa als infants alguna activitat o joc que serveixi de desbloqueig tònic, a la vegada que d’escalfament per a evitar possibles lesions.
Després, a partir de la indicació del/de la psicomotricista, s’arriba al moment destruir una torre de coixins, a través de la qual els infants es descarreguen emocionalment. Aquesta muralla o torre de coixins simbolitza a l’adult en la seva representació simbòlica, i el fet de derrivar-la permet superar la culpabilitat del plaer de destruir.

FASE D’EXPRESSIVITAT MOTRIU
Després de l’enderrocament de la torre o muralla, l’activitat motriu que s’inicia és molt impulsiva. Els infants van passant pels espais muntats, adaptant el seu cos i els seus moviments a les diferents activitats proposades.
D’entre els seus jocs, es diferencien els de seguretat profunda, observats per Aucouturier, que va veure que els infants experimenten la pèrdua i el retrobament amb els girs, els rodolaments, les caigudes, etc. Són jocs que seguritzen i creen una imatge d’un mateix i de les pròpies possibilitats.
A més a més, a mesura que transcorre la sessió es donen diferents tipus de jocs, com és el cas del joc simbòlic, el qual es podria considera com una fase dintre del joc motriu espontani. Són propis els jocs de destruir; d’amagar-se; d’identificar-se amb l’agressor; d’omplir, buidar, separar, unir... També es donen els jocs d’identificació en els quals els infants “fan com si...” i es donen uns rols i unes accions.

FASE DE REPRESENTACIÓ
Després de la fase de joc motriu espontani, el / la psicomotricista convida als infants a anar a un altre espai de la sala on es començarà una fase d’expressivitat plàstica i gràfica.
En aquest moment, el/la psicomotricita presenta un material a partir del quals els nens i nenes hauran de representar algun aspecte de la sessió viscuda. Aquesta representació pot estar feta amb construccions, mitjançant un dibuix, un modelat... Aquest tipus d’activitats ajuden a passar del plaer de fer al plaer de pensar.

RITUAL DE SORTIDA
Aquesta fase és tan important com les altres, ja que té per objectiu concloure tota la sessió, recollir-la, identificar a cada infant en la seva individualitat i acomiadar-se. Segons l’edat dels nens i nenes pot ser d’una manera o d’una altra. S’acostuma a agrupar als infants a un espai diferenciat, que és sempre el mateix i es canta una cançó coneguda per tots/es, que marca la finalització de la sessió. Quan arriba l’hora de marxar, el/la psicomotricista s’acomiada de cadascun dels infants, fent-los veure la seva importància.

Abans d’entrar a la sala de Psicomotricitat hi ha dues fases prèvies: una que fa referència a la preparació de la sala i dels espais per part del/de la psicomotricista; i una altra que implica la preparació dels infants: treure’s les sabates, posar-se els mitjons, treure’s roba (si s’escau), etc.

La fase de preparació de la sala és molt important, ja que acondiciona l’espai per a la realització de la sessió. La disposició dels materials, i els materials que estiguin presents farà que la sessió transcorri d’una manera o d’una altra. El/la psicomotricista ha de tenir ben clars quins són els objectius que persegueix a cada sessió per tal d’organtizar l’espai d’una manera o d’una altra. Així, la sala de Psicomotricitat queda configurada en diferents espais que ajuden a l’infant a realitzar el seu propi itinerari maduratiu.

Pel que fa al moment dedicat a canviar-se de calçat i de roba, és important comptar amb un espai adequat on els infants puguin deixar les seves pertinences ordenades i ben col·locades.


ACTITUD DEL PSICOMOTRICISTA
La persona que s’encarrega de dur a terme les sessions de Psicomotricitat, és interessant que sigui un/a psicomotricista o, si més no, tingui nocions referents a la Pràctica Psicomotriu proposada. 
A més a més, el paper del tutor/a del grup d’infant juga un rol molt important. El fet d’estar present durant la sessió li ajuda a observar comportaments, actituds i maneres de relacionar-se i jugar dels alumnes. És important, a més a més, que en el transcurs de les sessions de Psicomotricitat hi hagi dues persones adultes per atendre millor les necessitats i els moviments dels infants.
L’actitud del / de la psicomotricista ha d’assegurar la seguretat afectiva de l’infant des de dos punts de vista: 
El nen ha de viure respectat perquè pugui descobrir i conèixer el seu entorn. El respecte afavoreix la relació infant – adult i, per tant, aquest darrer infondrà seguretat al nen/a. 
Ha d’haver una permanència del marc que oferim als infants. Perquè puguin accedir a la funció simbòlica han de tenir clars els límits del propi cos i del llenguatge. El joc, per tant, ha de tenir un context que permeti l’accés a la vida cognitiva. 
El / la psicomotricista ha de ser sensible a les emocions dels nens/es, ja que aquestes emocions són una manera de sol·licitar a l’adult i de cridar la seva atenció per tal d’arribar a la comunicació amb ell/a.
A més a més, el/la psicomotricista ha de viure amb plaer el moment d’estar amb els infants a la sala i, sempre des del seu paper d’adult, participar en els jocs que s’hi desenvolupen.
Mirat des d’aquest aspecte, els objectius primordials que han de tenir en compte els/les psicomotricistes a l’hora de realitzar una sessió de Psicomotricitat són els següents: 
Acompanyar el camí de comunicació i expressió. 
Facilitar la sortida del pensament màgic per a evolucionar cap a un pensament més significatiu i més operatiu. 
Donar sentit a les accions dels infants com a resultat de les emocions, conflictes, desitjos i necessitats. 
Fer que l’infant pugui vivenciar els continguts de l’àrea de descoberta d’un mateix i dels altres; i de comunicació i llenguatge, per a poder interioritzar-los i afavorir el seu aprenentatge significatiu. 
Facilitar la coherència pedagògica de tal manera que les activitats a les sessions de psicomotricitat preparin, completin i consolidin els aprenentatges que l’infant ha d’assolir al llarg de l’etapa. 
Potenciar els aspectes socials de la relació a un ambient d’activitat lúdic.

QUÈ ES LA PSICOMOTRICITAT?

Remenant la pàgina de l'escola Valldemia de mataró he trobat aquesta informació sobre la Psicomotricitat.

http://p3.maristesvalldemia.com/home/psicomotricitat/que-es-la-psicomotricitat

A més hi ha varies pàgines Web per ampliar la informació: 


QUÈ ES LA PSICOMOTRICITAT?

La PSICOMOTRICITAT és una eina educativa que considera l’ésser humà com una
 globalitat i té per objectiu desenvolupar de forma equilibrada totes les capacitats
 de l’infant: cognitives, motrius i relacionals, per mitjà del seu cos, del moviment i
del joc. 


Jugant a través de la psicomotricitat l’infant guanya autonomia, seguretat i 
autoestima i se l’acompanya a la construcció de la seva identitat pròpia. A través del
 moviment i l’acció, l’infant va aprenent a relacionar-se amb el seu propi cos, amb l’espai, amb els objectes i amb els altres. Quan un infant juga i es mou, està 
expressant el seu món interior i el seu procés de desenvolupament així com 
està aprenent sobre ell mateix i sobre el món que l’envolta. 

La SALA DE PSICOMOTRICITAT, és un espai que conté i que ofereix 
als infants una sèrie de materials pensats i ajustats al desenvolupament i 
necessitats dels infants. És un context de confiança, seguretat i llibertat 
on l’infant podrà expressar-se, relacionar-se i tenir experiències vitals.

OBJECTIUS GENERALS D'ÀREA
  • Afavorir el desenvolupament de l'infant.
  • Descobrir, conèixer i controlar progressivament el propi cos. Estructurar i 
  • apropiar-se d'una imatge de totalitat, de plaer de si mateix, desenvolupant i
  •  valorant les pròpies capacitats i limitacions d'acció, vivència i expressió.
  • Aconseguir progressivament una sòlida seguretat afectiva i desenvolupar les
 pròpies capacitats 
  • d'iniciativa i de confiança en si mateix.
  • Establir vincles profunds i fluïds de 
relació amb els adults i amb la resta 
d'infants; ha de saber expressar i 
comprendre les emocions i els afectes.
  • Utilitzar i manipular els espais i materials que té al seu abast d'acord amb les seves necessitats i emocions i progressivament en
 cooperació amb els  altres.
  • Evocar i representar les pròpies vivències expressant-les mitjançant les 
  • possibilitats simbòliques que ofereixen el joc i altres maneres d'expressió i 
representació.
  • Utilitzar el llenguatge oral per comprendre i ser comprès pels altres, expressar 
les idees, els sentiments i les emocions, les experiències, les necessitats i els desitjos,
 i avançar en la construcció de significats.

ESTÍMULS, CARÍCIES I REFORÇOS


He troba aquest article a la següent web:

http://articlespilarmorey.blogspot.com.es/2011/10/lestimul-ja-es-important-des-dabans-de.html?m=1

On parla de la importancia del contacte amb els infants.


ESTÍMULS, CARÍCIES I REFORÇOS

L’estímul ja és important des d’abans de néixer. 
Una de les necessitats bàsiques del ésser humà és la d’ estímul o sensació.
Abans de néixer, ja rebem informació a través dels nostres sentits: Els moviments de la mare fan un massatge continuat al cos del petit o petita. Aquesta estimulació és molt important en el desenvolupament del sistema nerviós del nen o nena. Cap al sisè mes d’embaràs l’oïda ja és capaç de sentir el batec del cor, els sorolls interns del cos de la mare i fins i tot les veus dels que són més a prop. Més endavant, si el sol il·lumina directament la panxa, distingirà la claredat de la foscor, i sembla ser que el bebè inclús exercita el sentit del gust.
Totes aquestes sensacions i moltes altres, (canvis bioquímics, de temperatura, etc) formen part de l’inici del nostre contacte amb el món . 
Ja des de recent nascuts, necessitem el contacte físic i sensorial amb les persones i el món que ens envolta. 
Una criatura que no rebi carícies, abraçades, etc, que estigui completament aïllada, no es podrà desenvolupar normalment, i si aquesta deprivació s’allarga (sigui per abandonament, per incapacitat dels pares de cuidar-lo, etc,) les conseqüències a mig i llarg termini seran greus.
A mida que el menut o menuda va creixent, a més de la necessitat d’estímul físic, va cobrant importància un altra manera d’ estímul: el reconeixement, o carícia verbal.

  • Quins tipus de carícies donem als nostres fills i filles?
Qualsevol contacte entre dues persones, tant sigui físic com verbal, gestual o escrit, suposa un intercanvi d’estímuls o carícies. Totes les persones les necessitem i busquem.
En primer lloc, cerquem les carícies incondicionals. Quan li diem al nostre petit o petita “t’estimo” o “ets la personeta més bonica del món”, li estem dient “t’estimo simplement perquè ets tu, per ser com ets”. Però també donem carícies condicionades: són les que es refereixen a alguna cosa que ha fet la persona: 
“quin dibuix tant bonic has fet”,o 
“ets una nena o nen molt gran, 
ja saps escriure el teu nom”.

Tant unes com les altres són necessàries: les carícies incondicionals, perquè es refereixen al fet sol d’existir com a persones, ens reafirmen el nostre dret a ser, i reforcen la nostra auto-estima.
No escatimeu mai en carícies incondicionals, sempre que siguin positives, tant amb els petits, com amb els adults als qui estimeu.
Les carícies condicionals, són el reforç d’ una tasca realitzada. Ajuden al nen o nena a saber que ho han fet bé, i a més és un reconeixement de les seves aptituds. També serveix per augmentar la seguretat amb ell/ella  mateix.

  • Carícies positives, negatives i agressives.
Les carícies positives, són aquelles que fan que la persona se senti bé. (“Aquest jersei t’afavoreix força”).Les negatives, ens fan sentir malament. (“Quin jersei més lleig, et senta fatal”).
Un infant que estigui acostumat a rebre estímuls positius, rebutjarà els que no ho siguin. Pel contrari, quan no es reben prous carícies positives, el nen o nena, buscarà les negatives, inclús les agressives. És el cas dels nens que provoquen a l’adult fins a treure’l de polleguera, i acaben rebent un crit, un insult, o fins i tot una agressió física. Quan això és molt freqüent, cal replantejar-se quin intercanvi de carícies està rebent aquesta criatura. Malauradament, el petit prefereix un insult o una bufetada que l’indiferència per part de l’adult. 
Això, a petita escala és el que anomenem “cridar l’atenció”. De fet no és més que una demanda de carícies. 
És el “estigues per mi”.

Els nostres fills i filles també buscaran les carícies condicionals fent allò que ens agrada o el que esperem d’ells, per a obtenir a canvi la nostra aprovació i les nostres carícies. Això té la seva part positiva, si el que esperem d’ell o ella és bo. Però, servirà per a manipular-los a la nostra conveniència, cosa la qual cal tenir en compte.

  • Què passa amb la llàstima?
Hi ha un tipus d’intercanvi de carícies, que es basa en la llàstima. Cal tenir cura amb expressions com “ai pobret”, “quina llàstima que fa”, etc. Fomenten el desemparament de la persona.
Suposem que el nostre fill o filla arriba de l’escola amb un treball molt difícil per a fer, que suposa un esforç considerable. Si li diem “ai pobre”, en realitat li estem dient “tu no ho podràs fer, no cal que t’hi esforcis”.
Un nen o nena petit que tendeix a demanar les coses somicant, o que sempre es queixa de tot, és possible que estigui rebent freqüents carícies de llàstima. De cara a la seva actitud futura enfront del món, caldria fer una revisió del tipus de reforços que li estem enviant.
Alguns missatges tenen la seva part positiva i la seva de negativa.
Seguint amb l’ exemple del jersei, suposem que, al mateix temps que ens estan dient “quin jersei més maco que portes”, la persona que ens ho diu, està mirant el jersei amb cara de fàstic: què és el que rebem? Evidentment pesarà més la part negativa del missatge (la cara de fàstic és un missatge no verbal molt clar) que la part positiva.

  • Aplicant això als nostres fills i filles, tinguem en compte dues coses:
D’ una banda, un missatge negatiu, té per mala sort molta més ressonància que un de positiu. Un reforç negatiu, un insult o una agressió fa molt més efecte que deu abraçades.
D’altra banda, el llenguatge verbal s’adquireix bastant després que el nen o nena hagi après a comunicar-se.
El nostre petit sap si estem contents , tristos, enfadats, ... només mirant la nostra cara. Es molt difícil enganyar-lo. Suggereixo que no ho intenteu. Si no us agrada el que ha fet, digueu-li.

  • Però què passa quan fa una cosa malament?
Evidentment se li ha de dir. El més important és com li diem. Anem a suposar que en Joan, que té 4 anys, ha endreçat les seves joguines de qualsevol manera. Nosaltres sabem que ho pot fer molt millor, i que normalment ho fa millor: si li diem “molt bé”, li estem permetent que faci una cosa malament, i a més ho estem reforçant. Això no ajuda el Joan a créixer.
Podem caure en la temptació de renyar-lo i cridar-li molt. Aquí entren en joc molts factors, des de l’hora del dia, si estem més o menys cansats, si hem tingut un bon o mal dia a la feina, i per descomptat, la manera personal d’educar el nostre fill: cadascú té el seu grau de rigidesa i permissivitat. En línies generals, procurem ser sempre positius: Una manera de dir-li podria ser: “M’agrada que recullis les teves joguines, tot i que m’agrada més quan les poses tant ben ordenades”.
Analitzem un altre cas: la Mariona té 6 anys, i acaba de trencar un gerro que ens agradava molt. Pot ser que realment hagi estat sense voler. Val la pena enfadar-nos molt amb ella? Ara, suposem que l’ha trencat jugant a pilota, i li havíem dit un milió de cops que no ho fes. Podem fer-li pagar amb la seva guardiola per que aprengui que les coses tenen un valor, podem renyar-la, o castigar-la. Podem, simplement, anar a buscar l’escombra i el recollidor: La consigna general, seria, que estem en el nostre dret a enfadar-nos, però mai a insultar-la o agredir-la.
En tot cas, no hem de caure mai en el menyspreu o els insults del tipus “mai no fas res ben fet”, “ets una inútil”, no es pot confiar en tu”, etc. Això no ens retornarà el nostre gerro, i pel contrari, estarem fent un mal moral a la nostra filla.

En resum, cal reforçar els nostres fills i filles, tant com a persones, com per les coses que fan. Sempre ho procurarem fer de manera positiva. Cal evitar les carícies negatives, les agressives i les que fomenten la llàstima.
Quan més els reforcem de manera positiva, més afirmarem la seva seguretat i auto-estima. 

SER PETIT ÉS MOLT IMPORTANT! EL DESENVOLUPAMENT INFANTIL

He trobat aquest article de desenvolupament a la següent :web:
 http://www.althaia.cat/blogosfera/pediatria/2015/03/10/ser-petit-es-molt-important-el-desenvolupament-infantil-iii/



Avui el neuropediatre ens parla dels:
SENYALS D’ALERTA PER EDATS FINS ALS 36 MESOS: 


En l’anterior entrada sobre el Desenvolupament Psicomotor (“ser petit és molt important: què ens ha de preocupar?”) del mes de desembre, explicàvem els “senyals d’ alerta” a qualsevol edat: aquelles desviacions del desenvolupament dels infants que “ens han de preocupar”. Ben cert que alguns d’aquests signes d’alerta es poden trobar en el nen sa, però sempre de manera lleugera i transitòria. Ens preocuparem quan són desviacions d’una rellevància dominant i persistent. Cal tenir present que una regressió en les etapes evolutives de l’infant, és a dir, no la desviació sinó el fet de perdre adquisicions, com llenguatge o habilitats socials, sempre tindrà una valor i una importància a qualsevol edat
Ara, com tercera aportació sobre el tema, volem concretar més i relacionar aquests signes d’alerta amb edats concretes, relacionades amb etapes evolutives de l’infant. No s’han de valorar de forma rígida, sinó dintre de l’evolució global del nen.

Quedi clar que te molta importància una desviació que persisteix en la següent etapa.

  • 3 mesos:
No aguanta el cap
No somriu
No fa sons, no plora
No fixa la mirada, o no segueix amb la vista
Molt passiu, es mou poc


  • 6 mesos:
No aguanta el cap ben aixecat
Només utilitza una mà. No porta la mà a la boca. No porta la mà a l’objecte o a la línia mitja. Moviments o postures estranyes
No fa sons (vocalitzacions)
No respon als gestos i paraules de l’adult. Poc interès per l’entorn

  • 9 mesos:
No s’aguanta assegut. No es dóna la volta.
No explora els objectes / joguines.
No mostra interès per les persones. Evita la mirada. Contacte visual molt fixat en un objecte.
No diferencia coneguts i estranys
No fa balboteig ni experimenta amb els sons

  • 12 mesos:
No s’aguanta dret amb ajut
No te interès per fer desplaçaments o canviar de postures
No imita. No mostra interès per les persones. No estranya als desconeguts
No pronuncia síl·labes (pa-pa, ta-ta-ta).
No reacciona al seu nom
Manca de comprensió de paraules de ús freqüent
Desinterès per la seva imatge al mirall

  • 18 mesos:
No camina sol o te un caminar estrany
No entén ordres senzilles
No acostuma a mirar les persones o ho fa molt breument
No assenyala amb el dit
No diu cap paraula amb sentit o dirigida adequadament a la persona u objecte
No reconeix els familiars propers. No coneix el nom d’objectes familiars
Comportaments repetitius i estereotipats (sempre de la mateixa manera)
No imita en el joc o no juga amb els altres

  • 24 mesos:
Camina inestable, insegur
No hi ha llenguatge propositiu: no anomena coses o persones familiars
Baveig persistent
Dificultats en alimentació sòlida.
No comença a fer joc simbòlic (jugar a…)
No mostra interès per fer les coses per ell mateix
No assenyala un objecte per demanar-lo o compartir-lo
Comunicació pobra amb l’adult. Molt sovint “passa” de les persones.
Comportaments repetitius, rituals, fixació obsessiva per objectes o jocs

  • 36 mesos:
No puja i baixa escales sol, no sap saltar amb els peus junts
No construeix frases de més de dues paraules. Articula molt malament
Parla ecolàlica (repeteix paraules com un “eco”, sense venir a cas, o construeix la parla repetint paraules / frases apreses)
Quequeig persistent
Necessita permanentment a l’adult
Essent l’etapa dels 0-3 anys la més significativa per al desenvolupament del nen, ens cenyim només a aquest període.
Detectar les desviacions o regressions del desenvolupament de l’infant de manera precoç, facilita poder iniciar un treball per ajudar-lo el més aviat possible.

(Informació consensuada i compartida amb el CDIAP, Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç)