dilluns, 20 de febrer del 2017

TARDAR EN HABLAR ES MOTIVO DE ALERTA, ADVIERTEN LOS LOGOPEDAS

Aquest article el trobo interessant com a professional de la logopedia que sóc. L'he extret del següent enllaç: 

 http://www.lne.es/oviedo/2017/01/17/tardar-hablar-motivo-alerta-advierten/2042694.html.

Desitjo que us agradi

Tardar en hablar es motivo de alerta, advierten los logopedas

Los expertos establecen en los 2 años el límite para que un niño maneje al menos 50 vocablos y los combine
M. J. I. 17.01.2017 | 11:28

Mi hijo tarda en hablar, ¿Me preocupo? La pregunta incluida en título de la mesa redonda celebrada ayer en el Club Prensa Asturiana de LA NUEVA ESPAÑA, en colaboración con la Asociación de Logopedas del Principado de Asturias, quedó contestada con un rotundo sí, por parte de los expertos que analizaron la forma de abordar los trastornos del lenguaje en la infancia.
"Tardar en hablar siempre es motivo de alerta", aseguran los expertos; y un niño que tarde en hablar tiene un problema, que puede ser de diversa índole, pero problema al fin y al cabo. Juan Ángel Fernández Freijoo, logopeda y Coordinador de la Unidad de Atención Infantil Temprana del Área VII, lamentó la costumbre de trivializar y banalizar el retraso en el lenguaje, con frases del tipo, "ya hablará"; "es vago para el lenguaje", o "cuando rompa a hablar lo dirá todo de carrerilla". 
Fernández Freijoo, igual que su colega Laura Martínez Marcos, denunciaron esa especie de tolerancia cultural ante un niño que empieza tarde a adquirir vocabulario. Los logopedas establecen en los dos años el límite para que un pequeño maneje al menos 50 palabras y realice con ellas mínimas combinaciones. "No conozco a ningún niño que se esfuerce en aprender a hablar, por lo mismo que no hay niños vagos para hablar", señaló Laura Martínez Marcos, quien lamentó lo tarde que se detectan los trastornos del lenguaje, De hecho, no son sólo problemas específicos del habla, "ya que atañen a las relaciones del niño y a su modo de comunicarse, indicó Carmen Vigón, logopeda y psicóloga clínica. Para el neuropsicólogo infantil Juan Arias resulta clave la detección precoz y prevención, "Podemos intuir lo que va a pasar con ese niño cuando empiece primaria y tenga problemas con la lectura; la base de muchos otros problemas está en el lenguaje", recalcó. Cristina Vega, presidenta de la Asociación de Logopedas del Principado de Asturias, matizó que no todos los casos de lenguaje tardío presentan las mismas características.

divendres, 10 de febrer del 2017

LA IMPORTANCIA DE LA FISIOTERAPIA RESPIRATORIA

Aquest text l'he extret del següent enllaç:
http://efisiopediatric.com/importante-la-fisioterapia-respiratoria-en-los-ninos/


El trobo apassionant ja que hi ha molt problemes respiratoris que es podrien sol·lucionar abans que es fessin crònics. O diagnòstics de rinitis, refredats, asmes i bronquitis que podrien sol·lucionar-se amb fisioterapia respiratoria. 


  • ¿Por qué es tan importante la fisioterapia respiratoria en los niños? 




La fisioterapia respiratoria en pediatría se ha convertido en un complemento perfecto al tratamiento médico en situaciones de dificultad respiratoria en el niño. Pero, ¿sabes por qué la fisioterapia respiratoria es tan importante en la infancia? 
Existen diferentes factores, ya sean de origen interno (propios del niño) o externo, que hacen que tu hijo/a sea más vulnerable a padecer enfermedades respiratorias, tal y como vamos a revisar a continuación. 

¿Cuales son los factores propios del niño que le predispone a padecer enfermedades respiratorias? 
En primer lugar existen una serie de razones anatómicas, es decir, el sistema respiratorio de un recién nacido no es el de un adulto en miniatura. Sus pulmones son inmaduros, con bronquios son de menor calibre y con muchos menos alvéolos con respecto al pulmón adulto. Los bronquios son unas estructuras tubulares que conducen el aire que respiramos desde la tráquea a los bronquiolos. Los bronquiolos a su vez se conectan a los alvéolos, lugar donde se produce el intercambio de oxígeno y dióxido de carbono. Por tanto, existe menos superficie de entrada de oxígeno al torrente sanguíneo. 

Por otro lado, el diafragma, el principal músculo de la respiración, tiene menor resistencia a la fatiga. Es decir, este músculo se cansa con mayor rapidez que en el adulto. 
Además, el niño no sabe respirar por la boca hasta los dos años de edad, de ahí la importancia de mantener la nariz libre de mucosidad sobretodo en los lactantes hasta 5 meses. 
Por otra parte está el factor inmunológico. El sistema inmunitario del niño, cuya función es la de defendernos de los agentes externos, está casi inactivo al nacer y se va a ir fortaleciendo a medida que éste entre en contacto con gérmenes. 

¿Qué factores externos hacen a tu hijo más vulnerable a sufrir enfermedades respiratorias? 
Además de factores propios del niño existen otros de origen externo, como por ejemplo la contaminación del aire que respiramos o el tabaquismo de los padres y/o cuidadores. Ambos factores ambientales pueden afectar de forma negativa la salud respiratoria de tu hijo, haciendo que aún sea más frágil su sistema respiratorio y aumentando el riesgo de infecciones. Si además la madre ha sido fumadora durante el embarazo, esto puede provocar un retraso en el desarrollo pulmonar y una mayor predisposición a padecer enfermedades respiratorias en el futuro.


Si a todo esto le unimos la posibilidad de que tu hijo pueda asistir a la guardería o al colegio, entonces el riesgo de contagio de infecciones originadas por virus, que se transmiten al estornudar, toser o por contacto aumenta considerablemente. 
Como ves son muchas las causas a las que tu hijo puede estar expuesto y que pueden favorecer la aparición de alguna enfermedad respiratoria, ya que por las características propias de la inmadurez su organismo no está preparado para actuar de forma eficaz frente a ellas. 

Enfermedades respiratorias más comunes en la infancia y sus consecuencias 
Las formas más comunes de enfermedad respiratoria en la infancia son la bronquiolitis, la bronquitis y la neumonía. Todos estas enfermedades respiratorias tienen en común que se produce una inflamación de la mucosa de la vía aérea como respuesta a una agresión cuyo origen puede ser tóxico, alérgico, viral o bacteriano. Esta inflamación es la causante del estrechamiento de la vía aérea y de ahí la aparición de los famosos pitos. 
Esta inflamación a su vez provoca un aumento de la mucosidad y hace que el moco sea más denso. Además los cilios, que son unas estructuras en forma de pelitos que recubren las paredes el sistema respiratorio y se encargan con su movimiento de expulsar los microbios y los residuos del mismo, se ven alterados y pierden su función. Al mismo tiempo el exceso de moco no expulsado provoca otra vez inflamación, produciéndose así un círculo vicioso que sólo se podrá romper gracias a la combinación del tratamiento médico y la fisioterapia respiratoria. 



Importancia de la fisioterapia respiratoria ante las enfermedades respiratorias 
Según lo dicho, resulta fácil entender porque los principales objetivos de la fisioterapia respiratoria ante estas enfermedades respiratorias son luchar contra la obstrucción de los bronquios y evacuar la mucosidad de la vía aérea. En estos casos, tanto el tratamiento médico como la fisioterapia deben realizarse conjuntamente de forma precoz para así poder salir de este círculo vicioso lo antes posible y evitar sus posibles complicaciones. 
Hoy en día, la fisioterapia respiratoria es cada vez más conocida y demandada por los pediatras, gracias a los buenos resultados que se pueden obtener con este tipo de tratamientos. Pero aún queda mucho por hacer, ya que podrían beneficiarse de ella muchos más niños si su entorno médico o familiar fueran conocedores de esta terapia. Así que si su hijo/a es propenso a sufrir bronquitis u otras alteraciones del sistema respiratorio sería recomendable acudir a un fisioterapeuta respiratorio infantil y avisar a su pediatra para que esté informado del tratamiento que está realizando. 

Una vez que acudas con tu hijo/a a un fisioterapeuta especializado en fisioterapia respiratoria, éste en primer lugar le va a hacer una valoración para poder así escoger cuál es la técnica más adecuada. El tratamiento va a variar en función del tipo de enfermedad y de la edad que presente tu hijo, de ahí la importancia de acudir a un profesional especializado y con amplia experiencia en este campo. 

En efisiopediatric podéis encontrar artículos y asesoramiento sobre fisioterapia pediátrica de la mano de expertos. Ofrecemos servicios de consultas y valoraciones especializadas.


  • Referencias Bibliográficas 
Postiaux G. “La Kinésithérapie Respiratoire de l’Enfant” (La Fisioterapia Respiratoria del Niño), ed. Deboeck., 3era edición (2003). 
Del Campo E, Santana I. Fisioterapia Respiratoria: indicaciones y formas de aplicación en el lactante y el niño. An Pediatr Contin. 2011;9(5):316-9. 


  • Fuente de la imágenes:
http://healthcare.utah.edu/healthlibrary/related/doc.php?type=90&id=P05517
http://www.todoalergias.com/peligrosa-contaminacion-en-los-coches-de-los-fumadores/20121017 

LA ESTIMULACIÓN TEMPRANA REFUERZA EL DESARROLLO CEREBRAL DE LOS BEBÉS

Fa uns dies que he trobat aquest article i tenia ganes de comparti_ho amb vosaltres sobre la gran importancia que té la estimulació primarenca (o des del primer moment) reforça el desenvolupament cerebral dels infants.


La estimulación temprana refuerza el desarrollo 

cerebral de los bebés.

La estimulación temprana refuerza el desarrollo cerebral de los bebés.

Muchos padres nuevos piensan que los bebés deben desarrollarse a su propio ritmo y que no se les debe desafiar a hacer cosas para las que todavía no están listos, sino que deben aprender por si mismos, sin ningún tipo de "ayuda", y no deben apoyar su peso antes de que puedan ponerse de pie o caminar por su cuenta. Es decir, que no se les debe entrenar antes de que estén listos para ello. Según la neurocientífica Audrey van der Meer, profesora de la Universidad Noruega de Ciencia y T ...

Leer mas: http://www.infosalus.com/asistencia/noticia-estimulacion-temprana-refuerza-desarrollo-cerebral-bebes-20170103081638.html



c) 2015 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.



L'article segueix en el anterior enllaç i es molt interessant.

dijous, 9 de febrer del 2017

LA ESTIMULACIÓN TEMPRANA Y EL DESARROLLO INTEGRAL DEL NIÑO

Aquest article el trobo important pel valor que té (ho haurím de tenir en compte) com es l'estimulació primarenca i el desenvolupament integral de l'infant 

EL podeu trobar en el següent enllaÇ:

http://www.espaciologopedico.com/noticias/det/7353/la-estimulacin-temprana-y-el-desarrollo-integral-del-nio.html

Estimulación temprana y el desarrollo integral del niño

La estimulación temprana es el conjunto de medios, técnicas y actividades que se emplean en niños desde su nacimiento hasta los seis años, con el objetivo de desarrollar al máximo sus capacidades cognitivas, físicas y psíquicas.Actualmente se reconocen 12 tipos de inteligencia, y el ser humano es capaz de contar con varias de éstas. Para que surjan y se desarrollen, la estimulación temprana es de vital importancia, así lo aseguran las educadoras Mónika Lubrano y Amalia Troncoso, directoras del preescolar Kids at Work.

“Durante los dos primeros años, el niño debe tener oportunidades de explorar e interactuar de forma activa con su medio, exponiéndolo a nuevos retos y ambientes”, explicó Troncoso, experta en Educación Temprana.

Entre las inteligencias reconocidas se encuentra la lingüística, lógico – matemática, espacial, musical, corporal y cinestésica, intrapersonal, interpersonal, emocional, naturalista, existencial, creativa y colaborativa. De acuerdo a la o las inteligencias que posea el niño, se destacarán su facilidad e inclinación hacia ciertas áreas. Contar con un espacio adecuado para que esto surja y evolucione, es importante.


MÁQUINAS QUE APRENDEN A MEDIR NUESTRAS EMOCIONES

Si més no aquest article és curiós pel fer que hi hagin inventat màquines que han après a medir les emocions. El més curiós perque a nosaltres com a humans ens costa distinguir a vegades emocions i la cmunicació no verbal i resulta que hi ha màquines que ja les interpreten.
Aquest article el podeu trobar en el següent enllaç:
http://www.espaciologopedico.com/noticias/det/7372/mquinas-que-aprenden-a-medir-nuestras-emociones.html

Máquinas que aprenden a medir nuestras emociones 
Rosalind Picard, directora del Affective Computer Group del Rosalind Picard, directora del Affective Computer Group del Media Lab en el MIT, recordaba en un reportaje que le dedicó la revista Wired que, en 1995, cuando se decidió a compartir su primer estudio sobre las emociones y las máquinas, un compañero se presentó en la puerta de su despacho agitando los folios en los que estaba escrito su artículo calificándola de loca. La cosa no fue mucho mejor cuando intentó publicarlo en revistas: uno de sus colegas llegó a afirmar que su texto podía ser apropiado para una revista de avión, pero jamás para una publicación científica. Eran los peajes que tenía que pagar una mujer adelantada a su tiempo en un mundo dominado por hombres que la miraban con la desconfianza de quien se cree superior pero -en la intimidad- se sabe superado. Hoy la computación afectiva es un campo de investigación muy activo y amplio que requiere de la participación de profesionales de distintas ramas de la ciencia (neurólogos, matemáticos, ingenieros…) y que tiene su propia publicación por la cantidad de estudios que genera. Picard tenía razón cuando aseguraba que “los ordenadores hacen que la gente se sienta como si fueran bobos, cuando en realidad las estúpidas son las máquinas”. Entender esto -aparentemente sencillo- no ha sido fácil, porque los humanos nos relacionamos con el mundo que nos rodea a través de las emociones. Y cuando estas quedan fuera de la ecuación, nos vemos perdidos. Por ello hablamos con los ordenadores, nos enfadamos con ellos, los golpeamos o acariciamos; pasamos tanto tiempo frente a sus pantallas que terminamos por desarrollar relaciones afectivas con las máquinas. Así que a nadie puede extrañarle que el siguiente paso -ese que está a las puertas y que a algunos asusta- sea conseguir que los ordenadores sepan interpretar nuestras emociones y reaccionar ante ellas de la manera adecuada.
La computación afectiva es el campo de investigación en el que se desenvuelve el español Javier Hernández, miembro del equipo de Roslind Picard en el MIT. Su trabajo está destinado a conseguir que las máquinas aprendan a medir los patrones biométricos de las personas que los utilizan de una manera fiable, reconozcan las emociones, y finalmente adapten el entorno para que esas emociones puedan ser gestionadas más eficazmente. Las aplicaciones prácticas de estos avances permitirán, por ejemplo, que los coches puedan saber si el conductor está estresado y actuar en consecuencia.
Las implicaciones de la computación afectiva impregnarán toda la tecnología en los próximos años y crearán un nuevo paradigma en nuestra relación con las máquinas. “En el futuro, asegura Javier Hernández, habrá aplicaciones con las que cuando vayas, por ejemplo, al cine, dependiendo de tu estado de ánimo o como reaccionas a una escena particular, cambie la historia y se adapte a tus preferencias para crear una experiencia más interactiva y personalizada”. Así que podremos seguir enfadándonos con los ordenadores… pero ellos se darán cuenta.

https://youtu.be/x533wZF5Xy8
https://www.youtube.com/watch?v=x533wZF5Xy8

MÚSICA PARA TRATAR LA AFASIA, AUTISMO Y ALZHEIMER

Interessant article sobre la importancia de la música per a tractar patologies diferents com són l'afasia, l'autisme o l'alzheimer. 
Aquest article el podeu trobar al següent enllaç:

http://www.espaciologopedico.com/noticias/det/7356/musica-para-tratar-afasia-autismo-y-alzheimer.html

MÚSICA PARA TRATAR AFASIA, AUTISMO Y ALHEIMER.

La música estuve siempre presente en todas las épocas de la historia y en todas las culturas, probablememnte desde el principio de la humanidad: persistió a través de los siglos y continúa presente en todas las situaciones importantes de la vida.
Así se comprueba en las manifestaciones religiosas, personales –cumpleaños, casamientos, funerales–, eventos deportivos o políticos, en expresiones artísticas –cine, teatro– o ante toda situación en que se necesite expresar un determinado estado anímico.
En la Biblia ya existen afirmaciones sobre su poder positivo y curativo, un hecho que hoy por un lado avala tanto la medicina moderna como la psicología por la importancia que tiene en el desarrollo de la personalidad y de la inteligencia.
A diferencia del lenguaje escrito, el vínculo que establece la música es exclusivamente con la parte emocional del cerebro.
Es por eso que en el lenguaje hablado siempre impacta más cómo se dicen las cosas que el propio contenido del mensaje: una misma palabra genera reacciones distintas según el tono con que sea expresada.
La música tiene distintos efectos terapéuticos: disminuye la ansiedad, el dolor, mejora la evolución de los enfermos y ejerce acciones protectoras sobre el desarrollo cerebral, razón por la cual se la utiliza, por ejemplo, en recién nacidos prematuros internados en terapia intensiva.
La música actúa sobre la parte antigua del cerebro (no el racional), que se encarga de controlar las funciones corporales automáticas. Por lo tanto, regula la frecuencia cardíaca, el pulso, la presión arterial, la temperatura corporal, la conductancia de la piel y la tensión muscular. Los acordes estimulantes aumentan la función cardiovascular, mientras que los relajantes la disminuyen.
A nivel hormonal, la música relajante reduce los niveles de cortisol, ACTH y adrenalina (hormonas del estrés) en pacientes que serán sometidos a cirugía o durante la misma en caso de no recibir anestesia general (en operación de cataratas o prácticas odontológicas). Incluso, resulta más efectiva que los tranquilizantes. Cantar aumenta los niveles de oxitocina, conocida como la hormona del amor y de la confianza.
En el sistema inmunológico, incrementa el nivel de anticuerpos y de las células responsables de las defensas del organismo en su lucha contra gérmenes y bacterias, efecto que resulta independiente de qué tipo de música se escuche.
La musicoterapia es muy útil en pacientes con dificultad para comunicarse con palabras o movilizarse, por ejemplo en quienes padecen de afasias, autismo, enfermedad de Alzheimer o de Parkinson.
Las actividades sincronizadas, como la música, fomentan sentimientos de conexión social, confianza interpersonal y vinculación. Muchas actividades humanas y animales son rítmicas: caminar, hablar, aplaudir, bailar, mecer a un bebé o la actividad sexual. Y las actividades rítmicas realizadas por grupos de personas tienden a ser sincrónicas y reflejan una coordinación social”, afirman Mona Lisa Chanda y Daniel J. Levitin, del departamento de Psicología de la Universidad McGill de Montreal, Canadá.

L'EDUCACIÓ DE LES EMOCIONS

He trobat en una de les pàgines que consulto el següent text que ens parla de la importancia de les emocions i fins i tot l'educació que cal fer en el camp de les emocions.
El text original el pordreu trobar en el següent enllaç:
http://criatures.ara.cat/blogs/emocional-ment/Leducacio-emocions_6_1157944197.html


Les autores del text es Arantxa Ribot, Katia Velar i Albert Vinyals. i fan la següent reflexió:

“Educar la ment sense educar el cor, no és educació en absolut” deia Aristòtil. És necessari fomentar l’educació emocional dels nostres infants, per a que aprenguin viure, transformar i/o acceptar les diferents situacions que se’ls presentin, ja siguin agradables o desagradables. L’Arantxa Ribot, Katia Velar i l’Albert Vinyals, pedagoga i psicòlegs especialitzats en educació emocional, creativitat i psicologia del consum, pretenen tractar la intel·ligència emocional de manera rigorosa i també propera, per a que pugui ser treballada a casa i en entorns educatius.




L'educació de les emocions.
De: ARANTXA RIBOT, KATIA VELAR I ALBERT VINYALS.. 

Hola! Som ESBE (Educació, Salut (Educació, Salut i Benestar Emocional), darrera de tot això trobaràs a l’Arantxa, la Katia i l’Albert, i estem molt emocionats de començar aquesta nova aventura amb vosaltres.
Compartirem activitats, reflexions, programes educatius i alguns estudis sobre les emocions i la intel·ligència emocional per a que pugueu aplicar-ho en família. Avui, per a començar us expliquem breument d’on ve el concepte d’Intel·ligència Emocional i per a què ens serveix.
Què és la intel·ligència emocional?
Plantejar-nos que existeixen diferents tipus d’intel·ligències ens ha obert un nou camí, ha permès entendre que una persona intel·ligent va més enllà d’un bon rendiment acadèmic.

No va ser fins al 1983 quan va aparèixer la Teoria de les Intel·ligències Múltiples del psicòleg Howard Gardner, que ens vàrem començar a plantejar seriosament que la intel·ligència ha d’incloure quelcom més que el treure bones notes. Anys abans ja s’havia parlat del concepte d’intel·ligència social, però amb aquesta teoria es va incloure la intel·ligència intrapersonal, que és la capacitat que tenim per conèixer i regular adaptativament les nostres pròpies emocions i de la que depèn directament la nostra autoestima, és a dir, el punt de partida amb el que ens relacionem amb el món.
Dels vuit models descrits per Gardner, ens centrarem en la intel·ligència intrapersonal (amb nosaltres mateixos) i la interpersonal (amb els altres), a partir de les quals es construeix el concepte d’intel·ligència emocional.
Aquest es va utilitzar per primer cop l’any 1990 com a títol d’un article publicat pels psicòlegs Peter Salovey, de la Universitat de Harvard i John Mayer, de la Universitat de New Hampshire. La van definir com la capacitat per percebre els sentiments propis i els dels altres, distingir entre ells i fer servir aquesta informació per guiar el nostre pensament i conducta.
El concepte d’intel·ligència emocional no va rebre un gran reconeixement social fins al 1995, amb la publicació del llibre Emotional Inteligence realitzat pel psicòleg i periodista del Washington Post, Daniel Goleman, a on destaca la importància del quocient emocional per arribar a l’èxit, tant professional com personal. La publicació d’aquest llibre va significar un punt d’inflexió per a un concepte que fins aleshores havia passat desapercebut i va significar la proliferació de llibres i articles en aquest àmbit.
Aquest tipus d’intel·ligència ha estat el pont entre dos fenòmens tradicionalment oposats com son la cognició i l’emoció. Ens permet conèixer com som, entendre el que sentim, acceptar-nos, estimar-nos i automotivar-nos, saber veure la part positiva de les coses, regular els nostres estats emocionals, desenvolupar l’empatia, gestionar els conflictes, interactuar harmoniosament amb les altres persones, tenir habilitats per cercar el nostre benestar i el de les persones que ens envolten, ens ajuda a pensar sobre el que pensem i a triar de quina manera volem afrontar la vida.
Quantes vegades ens van parlar a casa o a l’escola de com gestionar els nostres sentiments, de la importància de l’autoestima, de les habilitats socials, de la gestió dels conflictes, de què són les emocions i quina és la seva utilitat?
Com podem millorar la intel·ligència emocional?
S’ha demostrat és que la intel·ligència emocional és una habilitat que es pot treballar i fomenta una major satisfacció amb la vida i millor benestar personal, independentment de les circumstàncies que ens envoltin.
La intel·ligència emocional és desenvolupa a través de l’Educació Emocional, entesa com un procés d’aprenentatge que hauríem de fer al llarg de tota la vida i que té la finalitat d’augmentar el nostre benestar personal i social.
El que proposem es treballar les competències emocionals que ens ajudaran a saber prendre consciència, comprendre, regular i expressar adequadament els nostres sentiments. Rafael Bisquerra, Catedràtic d'Orientació Psicopedagògica a la Universitat de Barcelona, i la Doctora Núria Pérez Escoda, identifiquen cinc competències emocionals: la consciència emocional, la regulació emocional, l’autonomia emocional, les habilitats socials i les habilitats de vida per al benestar.
L’educació emocional és aplicable al llarg de tota la vida, però té especial rellevància en la infància i en l’adolescència, donat que són etapes molt importants en la consolidació de la personalitat. D’aquí la importància de treballar-la des de la família i l’escola com a primers espais socialitzadors dels infants.
Acabarem l’article d’avui amb una explicació que fomenta la consciència emocional. El primer pas per poder gestionar adequadament les nostres emocions és identificar-les, posar-les nom i saber per a què serveixen. A continuació exposem la utilitat que tenen les emocions bàsiques, aquelles que s’ha demostrat que compartim tots els éssers humans:
- La por ens permet estar alerta, valorar els riscos i fugir si es necessari.
- La ràbia ens ajuda a identificar que hi ha alguna cosa que no va com ens agradaria. Ens ajuda a defensar-nos.
- Amb la tristesa elaborem les pèrdues de qualsevol tipus, ja siguin persones, animals, coses o bé il·lusions. Ens informa del que ens importa i ja no hi és. En la nostra cultura occidental orientada a l’èxit personal, és deixa poc espai per expressar les emocions desagradables, s’evita el patiment que a vegades és necessari per poder entendre què ens passa i afrontar de manera adequada les circumstàncies.
- La sorpresa permet que davant situacions inesperades ens prenguem uns segons per avaluar què és el que passa.
- El fàstic ens protegeix de menjar aliments en mal estat.
- L’alegria és ens informa de que les coses van com desitgem i generalment ho volem compartir amb les altres persones.
Les emocions es produeixen com a reaccions al que passa al nostre pensament i al nostre voltant, tant a partir de les experiències que vivim com de la interpretació que en fem d’elles. Els nostres pensaments influeixen en la manera en com ens sentim i això es trasllada a com ens comportem davant les diferents situacions del dia a dia.
Quantes vegades ens parem a pensar com interpreto la realitat? És aquesta l’única manera de veure les coses? Amb quina freqüència em faig un cafè amb mi mateix/a per pensar com em sento, com em vull sentir i què necessito fer per aconseguir-ho?
Ser conscient del que sentim ens permet prendre el control de la nostra vida, combinar la raó i l’emoció són indispensables pel propi benestar. Això com tot, es pot aprendre.
Fins aviat!
Katia Velar Ceballos
Psicòloga infantojuvenil i educadora emocional
www.esbe.cat

REFLEXIÓ SOBRE QUAN HA DE COMENÇAR EL PROCÉS LECTOR.

Un altre vídeo del doctor Jordi Catalan on reflexiona sobre quan ha de començar el procés lector.
I sobretot com ha d'estar el sistema per tal que es doni un bon procés lector. Que necessita el sistema per ser adquirit correctament.
Aquest vídeo el podreu veure'l a l'enllaç següent:

Espero que us resulti interessant tant com ho he trobat jo.

VÍDEO DE DESENVOLUPAMENT INFANTIL DE JORDI CATALÀN

He trobat aquest vídeo on el doctor Jordi Catalan parla sobre el desenvolupament infantil. es pot veure a: 

En el vídeo ens parla de moltes coses important en el desenvolupament; algunes d'elles són super evidents però d'altres que no en parem a pensar i són també molt importants pel bon desenvolupament infantil.

diumenge, 5 de febrer del 2017

LABERINTS DE LA MENT.

A través d'un conegut he sapigut que fa pocs dies li han fet una entrevista a un gran professional de la Psicoterapia i la Psiquiatria al diari ARA.

http://www.ara.cat/societat/Laberints-ment-Eduard-Sedo-Barbany_0_1707429287.html

Encara que en el blog normalment no parlo d'aquesta disciplina, crec important plasmar aquesta entrevista perquè la trobo molt interessant. El Dr Sedó diu les coses molt clares i concises. Tal i com ho diu sembla que les coses poden ser molt fàcils de fer encara que a vegades no és així.
Desprès d'escoltar-lo o llegir-lo dona pau i serenitat. Sembla que tenia les coses clares des de ben petit i de la seva vida professional, li ha anat bé. Tot i que a nivell de salut pot ser li ha tocat patir bastant. La seva manera de veure vida ve, pot ser, condicionada pels problemes de salut que ha passat durant els anys.
A tall irònic sembla que sigui perfecte pero es aficionat al Real Madrid (sembla que les bones persones han de tenir un però......) jejej sort que també és aficionat de la Penya de Badalona, com a exbadaloní.
Mil petonets i unes abraçades fraternes si mai em llegueix, sinó serà una petita "alavança", o un petit reconeixement que li faig des del meu petit racó que es aquest blog.


RETRATS DEL NATURAL
Eduard Sedó Barbany.

LABERINTS DE LA MENT I DE LA FE.
Metge psicoterapeuta, assegura que per Nadal és quan trobem més a faltar els que ja no hi són
TONI VALL Barcelona ACTUALITZADA EL 17/12/2016 19:57



Eduard Sedó Barbany, metge psicoterapeuta.

En dates nadalenques, el doctor Eduard Sedó no acostuma a agafar vacances. Encara que potser és fàcil fer-se’n a la idea i que sens dubte no resulta sorprenent la realitat que m’explica, val molt la pena escoltar els seus motius. Per Nadal és quan les persones trobem més a faltar els que ja no hi són, les absències es fan més fondes, i el record, més dolorós. Es valora llavors la presència i l’escalf d’algú que t’escolta i que et pot proposar una mirada més serena, un abordatge terapèutic o un consell més enllà del que et donaria un bon amic. El doctor Sedó és metge psicoterapeuta, porta tota la vida dedicada al que més li agrada, intentar ajudar les persones, contribuir a fer que el desànim, els estats depressius, la foscor interior i la desorientació siguin en nosaltres estats passatgers, instants poc lluminosos que passen a la història.
M’explica amb satisfacció que per les seves mans hi han passat entre 9.000 i 10.000 pacients i que està content del percentatge de tots ells que han pogut girar full als seus neguits i insatisfaccions. Recorda perfectament la frase que va dir quan tenia set o vuit anys i algú li va fer la típica pregunta “Què vols ser de gran?” La resposta no podia ser més clara: “Vull curar nens petits”. “N’he curat de petits, de mitjans i de grans!”, bromeja quan ho evoca, cinquanta anys després d’aquell desig d’infància.
La vocació matinera el va portar a estudiar medicina i a doctorar-se en psicopatologia i psiquiatria. Als vint anys, mentre estudiava la carrera, va entrar a col·laborar en un centre de diagnòstic i tractament educatiu. La combinació entre la teoria i la pràctica li va ser molt útil i als vint-i-set ja va obrir la seva primera consulta particular. Durant més de trenta anys de professió ha assessorat centres educatius, també el centre Altem, que s’encarrega de persones amb deficiències mentals, i ha escrit el llibre Emocions, conducta i intel·ligència, del qual s’han venut uns 25.000 exemplars.
Ara, a més de la seva consulta particular, està entusiasmat amb la seva col·laboració amb la fundació salesiana Magone, responsable de l’entitat social Martí Codolar, de la qual és assessor mèdic psicològic. Allà s’ocupen d’atendre persones en risc d’exclusió social, també de ciutadans als quals se’ls ha cronificat l’atur i de l’escolarització de nens que per problemes de conducta no poden seguir el fil normal de les classes a les seves escoles d’origen. No es conformen amb això, sinó que també els busquen sortides professionals a través de la formació de grau mitjà. Està content d’explicar-me que amb tasques socials com aquesta, treballant sobre focus de conflicte, millorant hàbits i modulant felicitats dintre de les seves possibilitats, s’està contribuint a fer una ciutat més segura, al benestar i al bé comú, que al cap i a la fi, tal vegada sigui el més necessari dels béns.
Desxifrar les persones
Sentir-lo parlar sobre els laberints de la ment i del comportament humà resulta apassionant, et fa entendre que la seva és una professió important, d’aquelles que fan sentir útil a qui l’exerceix. “És molt gratificant comprovar que la meva intervenció sobre les persones té efectes en el seu procés de creixement personal”. I diferencia entre dos tipus de pacients: els que es curen i els que no es curen però s’estabilitzen. Sigui quin sigui el cas que l’ocupa, el més important és sempre tenir fe en l’ésser humà, i l’objectiu fonamental del seu ofici és aconseguir la interacció com més igualitària millor entre el que pensem i el que fem. Aquest és, precisament, el seu territori d’actuació, perquè massa sovint són dos estrats descompensats per efecte de la nostra psicologia, tantes vegades complicada.
Es mostra especialment orgullós de la seva feina amb els joves, sempre amatents a nous desitjos, a satisfer passions i delits, necessitats sovint d’apaivagament i comprensió. Destaca la desorientació dels nous temps, l’excés d’informació que tenen a l’abast, la llosa que suposa la dificultat d’entrada al món laboral i la consegüent i molt dolorosa por al fracàs que els tenalla. Són freqüents els quadres de depressió i d’ansietat, també de TDAH. “El pas de l’adolescència a la vida adulta s’ha retardat i ara pot allargar-se fins als trenta anys. Un és adult quan comença a pagar les seves pròpies factures”, argumenta.
El doctor Sedó està orgullós d’assegurar que manté la il·lusió del primer dia i contentíssim de poder explicar que recentment ha superat amb èxit un càncer i uns empipadors problemes cardíacs. I té una altra faceta, que li encanta, la futbolera. Segur que els espectadors televisius habituals el tenen vist en tertúlies i recorden la seva particularitat essencial: és del Reial Madrid. No per tocar els nassos a ningú, esclar, sinó per influència familiar del seu cosí, que l’hi va inculcar des de ben petit. Per què no s’ha preocupat de canviar-ho? “Té a veure amb la fe. El Madrid pot guanyar o perdre, però el famós «ai, ai, ai» no hi té cabuda, sempre conserva la fe”. La fe en els homes, la que a ell li agrada.