dissabte, 1 de febrer del 2014

COM HA DE SER LA SUCCIÓ CORRECTA

En aquest vídeo encara que sigui una mica antic el pediatre Carlos Gonzalez es explica com ha de ser la col·locació del nadó per poder-lo alletar correctament.


De les imatges m'agradaria destacar l'explicació que fa del moviment de la llengua al voltant del pit, és a dir, el moviment ondulatori que fa la llengua en el moment de la deglució.

Aquest moviment és molt important per aconseguir una bona alimentació del pit o el biberó però també és la base del patró deglutori posterior. Si des de l'alletament hi ha una correcte deglució, posteriorment no ens trobarem amb una deglució atípica.
Voldria remarcar que "l'enganche" al que fa referència en el vídeo no només és al pit sinó que ha de ser el mateix pels infants alimentats amb biberó. Hi ha una petita diferència i és que el nadó ha de fer menys força per extreure l'aliment. No és correcte fer els forats més grans ja que així l'infant no fa. Cap tipus d'esforç.
La succió és molt important pel correcte desenvolupament del sistema neurovegetatiu.

ALIMENTACIÓN INFANTIL LIBRE DE PAPILLAS


Conferència de Carlos Gonzalez

Recomano visionar aquesta conferència del pediatre Carlos Gonzalez on ens explica de manera irònica l'alimentació infantil complemetaria. Qüestiona de manera molt evident el tòpic típics que es troben actualment ( des de fa temps) el pares amb infants en aquesta edat.
Alguns temes tractats són les quantitats dels aliments, la importància del calci que no s'aconsegueix només amb la llet, el ferro, les papilles i els triturats.... I sobretot la importància de l'alletament matern però no de per vida!. També podem sentir les comparacions amb l'alimentació complementaria que es feia fa uns anys enrera on queda clar perquè s'havien d'anar introduïnt els diferents aliments.
Personalment i com a mare d'un infant de 3;10 mesos i una infant de 4 mesos, hi ha moltes coses que m'agraden de la conferència i està molt bé com ens dibuixa el pediatre, em veig representada en alguns dels comentaris que fa.
Professionalment, com a logopeda i terapeuta de Reorganització Neurofuncional Padovan (ROM), remarcaria la importància de deixar als infants provar, manipular, tastar, experimentar.....amb els aliments per tal que els infants discriminin allò que els agradi més, millori la seva motricitat fina (de les mans), i sobretot masteguin o facin servir les dents ; a més que si els deixem tocar aprenen a calcular la quantitat d'aliment que els cap a la boca.
Els pares caiem en l'error de que els infants si toquejant el menjar mengen menys però sobretot ens preocupa: s'embrutaran!!!! I ens ho embrutaran tot!! ..... Embrutar-se és bo, i sobretot els ajuda a aprendre moltes coses ja que forma part del autoconeixement......